MY LIFE is MY FUTURE

urmmm..bismillahirahmanirahim...first of all,thank you for visit my blog..apa yang ada di blog ini..mari kita layan bersama-sama..bace..bace..n bace...:)

Promosi Terhebat New Image Produk







keinginan utk kurus dgn mudah dan berkesan ttp tidak mahu terikat dgn jadual makan yg membebankan?? jgn risau, anda tidak perlu berlapar dan mengikuti senaman yg berat utk melangsingkan tubuh badan... di sini trdapat 3 produk drpd NEW IMAGE yg membantu anda bkn shj utk kurus, ttp juga kesihatan anda secara keseluruhan..selain itu, kami menyediakan produk penjagaan kesihatan dan kecantikan..untuk keterangan lebih lanjut atau tempahan..sila `LIKE` our page ...:)http://www.facebook.com/NewImageMalaysiaDistributor

pahit manis:)

urmmm....
bermulalah kisah lagi 1 dalam hidup...nak tahu apa dia??..sabar-sabar..mesti tuan2 and puan2 nak tahu apa dia...sedih juga ni..bermakna dalam hidup..dan tidak akan kembali lagi kisah ini...JENG..JENG..JENG...???????

amat berat untuk menceritakan kisah ini...tapi reality nya benar...tak da bohong...hehehe....

ok..ok...ok...tak nak panjang lebar berkata...sebenarnya hari ini dalam sejarah CFS IIUM  berakhirlah kelas saya hari ini...untuk semester ini aja.(semester 3 2010/2011)..tapi insya-Allah semester depan ada lagi...jangan risau..alar kelas aja yang abis..tapi exam belum habis lagi..agak sedih...meninggalkan lecture and kawan-kawan kelas..and semester depan xmungkin bersama lagi..because group dah lain...isk..isk...iskk...HIDUP..HIDUP...HIDUP MESTI BERJUANG..motto sekolah saya dulu...opsss teringat pula zaman sekolah...huh.....
 STOP...STOP.............................................................................
 apa-apa pun.....
ini cop mohor:

BERAKHIRNYA KELAS HARI INI : 6/5/2011
KELAS COMPUTER AND EPT.....
GOOD BYE.....
 by afiq ikhwan






 huh...apa-apa pun..wish me luck in exam and pray for me.....


nampaknya itu aja kisah saya hari ini...rajin-rajin datang ke blog saya lagi...banyak input tentang saya.....
ok....ok...ok....
bye...assalammualaikum w.r.t..............

new post from me.......

assalammualaikum w.r.t...

hari ini terasa gatal tangan nak membuat post baru..nak cerita sikit pasal exam ni..exam oh exam..semakin dekat kamu menghampiri aku..membuat aku berasa takut juga..tapi harap-harap dapat result yang cemerlang kali ini..seperti semester yang sebelum..bukan senang nak berjaya kalau tak berusaha..bak kata pepatah..bersusah-susah dahulu..bersenang-senang kemudian..pegang peribahasa tu..banyak benday yang tersirat dekat dalamnya..pandai betul orang dulu ni berkias-kias...

best juga duduk sort semester..banyak relax and honeymoon..maybe ni semua pengaruh kawan-kawan..belajar pun kurang..maklumlah belajar 2 subject aje semester ni ( EPT and computer 1) ..mula-mula nak masuk sort semester ni..macam-macam angapan ada..takut nak bawalah, sekejablah, xsempat nak buat revision..huhu..tu semua pembohong aja..tipu..tipu..tipu...

apa-apa pun....nak wish good luck dekat korang ni..terutama budak-budak CFS IIUM..

GOOD LUCK FOR YOUR EXAMINATION..
especially to me also...
isnin 9/5/2011: EPT exam...

khamis 12/5/2011: compter 1...
setakat itu aja yang saya ingin perkatakan....jumpa lagi dihari yang lain.....

byeeeeeeeeeee.........byeeeeeee



Some students who choose home schooling passed very well in the major exams, e.g SPM. Do you think home schooling is better than going to school?

Education institutions are crucial to everyone in the world, especially in Malaysia. It can make people`s life more comfortable and better. Parents always send their children to primary and secondary school to become educated students. So, some students who choose home schooling passed very well in the major exams, examples UPSR, PMR and SPM. But going to school is better than the home schooling because of facilities and discipline.
To begin with, going to school is better than the home schooling in term of facilities. This is because in school has provided many facilities such as textbooks, laboratory, library and so on compared to the home schooling. It can make students easier to do research in their subjects. For example, students lend books from library to do their research in mathematics. But if students at home they need to go public library or something else. It can waste their time. Clearly, going to school has more facilities to students compared to the home schooling.
Last but not least, going to school gives more benefits rather than home schooling because of discipline. This is because school has provided many rules and guidelines to students compared to the home schooling. It can make students more discipline in their life and become successful. For instance, students cannot allow bringing hand phone to school because it can disturb teacher teaching, meanwhile they can do everything in their home without obstructing. Obviously, going to school has advantage among students compared to the home schooling in term of discipline.
In conclusion, going to school is better than the home schooling because school has provided more facilities and discipline to students. In my opinion, going to school is better because now parents are busy with their works. So, they don’t have enough time to watch their children at home and by sending their children to school. It can reduce social problems among them.

my life...3/5/2011

assalammualaikum w.r.t...



what can i story here...it`s about my life. Long time I’m not open my blog. Because i busy with my study in sort semester, but now it is end of the semester. My final exam is just around the corner. It left than 1 week. But i still not realize that it too close with me...Huh...afiq, straggle for your future and make your parents happy. They always support you to study hard. Don`t make them sadness. It’s time to pay their sacrifice. Wake up afiq..

Study make prefect..................................................

I hope you can pray for my exam and my success...

besides that, i want apologize to my best friends because i already lost contact with them. Not replied their text, asking their condition and so on. I’m sorry O.K. i know it is my fault...you must understand for my situation...it is really hard life than before (school`s life). But it not mean i forget you OK...I’m not arrogant person or something like that...but i want concentrate to my studying and future. Staying in matriculation is quite difficult. If do you not believe that, just ask your friends! I have a lot of responsible to do. Maybe someday i will meet you again if i have longevity. Insya-Allah....

that all for today...tq for spent your time to read my text....heheh
good luck to all of you.....

benar atau fitnah....

saya ingin menyuarakan pendapat saya tentang masalah negara ktia...janganlah kita sentiasa menerima berita-berita yang boleh menjatuhkan negara kita sendiri..hidup didunia ini kita berkongsi bersama dan memakmurkannya bersama..kamu hendak melihat negara kamu hancur kerana perbuatan kamu sendiri..nilailah sendiri..sedarlah kita ini bukanlah manusia yang perfect sehingga hendak menilai seseorang itu dengan mata kaca kita sendiri...kita pun ada kelemahan juga..janganlah kita accept sesuatu benda tanpa berfikiran..Allah S.W.T menganugerahkan kita otak supaya berpikir dan menilaikan benda yang baik...kenapa kita senang-senang menerima sesuatu mengikut hawa nafsu??..ataupun kamu suka melihat seseorang itu merana..kamu hendak tanggung dosa dia ke??..apakah salahnya orang itu sampai kita hendak memfitnahnya..adakah kita melihat sendiri kejadian itu???..pikirlah saudara dan saudari sekelian..bukti tiada kita dah mengutuk seseorang itu dengan membuta tuli sahaja..adakah khabar angin sekarang boleh membawa bukti kepada sesuatu masalah??..fikarlah sendiri...janganlah kita hancurkan negara kita ini dengan fikiran kita sendiri....otak itu untuk berfikiran..bukan meletakkannya di kaki...janganlah kita menjadi seperti haiwan...

sekian dari saya..kalau sesiapa terasa..saya minta maaf....

Rasulullah model terbaik insan cemerlang


SETAKAT manakah pencapaian seseorang insan itu untuk diiktiraf sebagai cemerlang dan apakah kriteria diguna pakai bagi mengukur tahap sesuatu kecemerlangan. Jika tahap kecemerlangan dapat diukur dengan tepat, maka perancangan strategi untuk mencapai kecemerlangan akan menjadi satu pelan tindakan yang praktikal, kukuh dan jelas.
Oleh demikian, perkara utama adalah penentuan matlamat tepat dan jelas. Sehubungan itu, Allah menggariskan dasar kepada matlamat kehidupan insan seperti firman-Nya bermaksud: “Allah reda akan mereka dan mereka pula reda akan Dia. Itulah kejayaan yang amat besar.” (Surah al-Maidah, ayat 119)
Ayat ini menyatakan kejayaan besar ialah mendapat keredaan Allah dalam tempoh jangka masa panjang yang bersifat kekal dan abadi selamanya.
Segala perbuatan insan sewajarnya dilakukan semata-mata untuk mendapat keredaan Allah dan bukan untuk mencapai matlamat lain kerana semua matlamat sampingan atau jangka pendek berpunca daripada keredaan Allah terhadap makhluk-Nya.
Justeru, bagi membolehkan semua insan mencapai kecemerlangan, Allah mengutus model insan cemerlang yang tiada tandingan sehingga hari kiamat, tidak lain dan tidak bukan, Nabi Muhammad.
Firman Allah bermaksud: “Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang).” (Surah al-Ahzab, ayat 21)
Allah mengiktiraf Nabi Muhammad contoh ikutan terbaik bagi insan yang sentiasa mengharapkan keredaan Allah dan balasan baik di akhirat. Uswatun dalam ayat itu bererti model, contoh ikutan untuk ditiru atau diteladani.
Berdasarkan ayat ini, keredaan Allah sesuatu menjadi harapan (yarju) bagi setiap insan yang sedar kedudukannya sebagai makhluk tidak memberikan kesan terhadap apa-apa benda atau perkara melainkan dengan izin-Nya.
Tema Insan Cemerlang Ummah Terbilang menggambarkan hasrat untuk mencapai matlamat sebagai ummah terbilang menerusi penghasilan insan cemerlang. Kewujudan insan cemerlang pada zaman Rasulullah terdiri daripada sahabat. Hal inilah diperjuangkan Rasulullah sejak dulu kini diwarisi ulama.
Kecemerlangan insan bukan diukur secara fizikal atau materialistik. Nilai yang digunakan untuk mengukur kecemerlangan insan ialah ketinggian akhlak.
Bahkan tugas utama Nabi Muhammad ialah menyempurnakan akhlak seperti dinyatakan Baginda dalam sabdanya bermaksud: “Sesungguhnya aku diutuskan adalah untuk menyempurnakan akhlak kamu.” (Hadis riwayat Muslim)
Mengukuhkan penyataan ini, Allah membuat penegasan dengan firman-Nya bermaksud:
“Dan bahawa sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) mempunyai akhlak yang sangat mulia.” (Surah al-Qalam, ayat 4)
Akhlak dalam Islam merangkumi seluruh aspek kehidupan termasuk nilai moral, etika dan adab. Setiap Muslim ditegaskan supaya menghayati nilai kerana insan cemerlang ialah yang paling baik akhlaknya.
Rasulullah bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang yang terpilih antara kamu ialah orang-orang yang mulia akhlaknya.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Rasulullah juga menegaskan tunjang kepada kewujudan ummah terbilang diasaskan dengan penerapan nilai akhlak seperti sabda Baginda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyerahkan agama itu pada diri seseorang, maka tidak baik agama itu melainkan dengan ketinggian dan keelokan akhlak. Adakah kamu mengelokkan agama kamu dengan kedua-dua sifat mulia ini?” (Hadis riwayat al-Tabrani)
Kesimpulannya, matlamat agung kewujudan manusia ialah untuk mendapatkan keredaan Allah sebagai satu kurniaan nikmat abadi, mManakala ukuran pencapaian atau indeks prestasi insan dalam mencapai matlamat itu ialah tahap ketinggian akhlak seperti dipamerkan Rasulullah.
Namun, penghayatan akhlak semakin merosot di kalangan ummah sehingga gejala sosial menjadi isu sukar dibendung. Untuk mencapai tahap akhlak yang tinggi, perlu kembali kepada ajaran Islam dengan menegakkan nilai Islam dalam kehidupan.
copyright( Penulis pegawai di pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Labuan)

Sami Yusuf - Anything For You

ym:

afiq.wan@ymail.com
125x125 Ads3

Total Pageviews

assalammualaikum w.r.t.... first of all, i would to say thank you because visit my blog.it`s just simply but have many information from myself and current issues. hopefully you can enjoy when reading..life must going on..:::::

chat room


ShoutMix chat widget

Pages

afiqikhwan production.copyright is prohibited. Powered by Blogger.

Followers

About Me

My Photo
afiq ikhwan
my name is afiq ikhwan bin abdullah..but you can call me afiq..as a nickname...now i`m still study at cfs iium...
View my complete profile